• Week van het geld - 23 t/m 27 maart 2020 - 10e editie

Informatie voor scholen

Verstandig leren omgaan met geld is belangrijk

Financieel bewustzijn als kind, is de basis van financiële zelfredzaamheid later. Natuurlijk leren kinderen rekenen en informatievaardigheden op school, tijdens jouw lessen. Maar financiële educatie heeft nu geen vaste plek in het onderwijs.

Bank(medewerker) voor de klas!

Om leerlingen en basisscholen te helpen, ontwikkelden de Nederlandse banken het programma Bank voor de klas:

  • In de Week van het geld (23 t/m 27 maart 2020) staan duizenden bankmedewerkers met veel plezier voor de klas. Op scholen in heel Nederland, in de groepen 6, 7 en 8.
  • De gastles financiële educatie is op uitnodiging van de leerkracht, of gastdocenten melden zich zelf aan.
  • Tijdens de gastles spelen kinderen het educatieve en interactieve spel Cash Quiz, onder leiding van de gastdocent. De les duurt circa 90 minuten. Als leerkracht hoef je niks voor te bereiden; je krijgt het spel na afloop als cadeau voor je klas.
  • De verhaallijn van de Cash Quiz stimuleert leerkrachten en leerlingen om met elkaar in gesprek te gaan over omgaan met geld. De lesmaterialen van de Cash Quiz zijn verpakt in een leuke doos, die voor de Week van het geld 2020 is uitgevoerd in een mooie jubileumeditie omdat Bank voor de klas 10 jaar bestaat.

Wil je als school een gastles aanvragen? Dat kan via deze pagina.

Financiële educatie kan een waardevolle aanvulling zijn op het bestaande lespakket in het basisonderwijs. Uit onderzoek van budgetorganisatie Nibud blijkt dat de financiële kennis van leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs onvoldoende is. Leerlingen maken vooral veel fouten in vragen over financiële kennis en over verantwoord geld uitgeven.

Met het programma Bank voor de klas willen banken het belang van financiële educatie onder de aandacht brengen en kinderen leren hoe zij beter kunnen omgaan met geld.

Ik wil een gastles in mijn klas Meer over de gastles

Een initiatief van
© Copyright 2020, Nederlandse Vereniging van Banken