• Week van het geld - 22 t/m 26 maart 2021
 •  
 • al 3492 gastlessen geboekt!

FAQ

Hoe zit het in 2021 met het spelpakket Cash Quiz?

Tot nu toe werd de online Cash Quiz ondersteund door het spelpakket Cash Quiz. Met daarin onder andere de gadgets, prijzen voor het winnende team, spelbordjes en stiften.

In 2021 spelen we de Cash Quiz editie 2020. Dat kan met ondersteuning van het spelpakket Cash Quiz 2020. Maar: een spelpakket is niet noodzakelijk voor je gastles! Bank voor de klas zorgt voor alternatieve ondersteuning indien nodig en informeert gastdocenten tijdig.

Lees hieronder wat voor jou geldt:

 • Registreerde je een gastles voor vorig jaar - 2020? Dan kreeg je per gastles een Cash Quiz 2020 spelpakket toegestuurd. Dat kun jij (of de leerkracht) gebruiken voor 2021.
 • Registreer je een gastles voor dit jaar - 2021? Dan kan het zijn dat je een Cash Quiz pakket ontvangt. We maken de voorraad spelpakketten van 2020 op, maar maakten geen nieuwe.
 • Ontvang je géén Cash Quiz pakket voor je gastles van 2021? Geen probleem. Team Bank voor de klas zorgt voor alternatieve ondersteuning voor de gastdocent/leerkracht. We informeren je daar natuurlijk tijdig over.
 • Heb je nog een Cash Quiz spelpakket en geef je in 2021 geen gastles? Vraag dan een retourlabel aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Daarmee kun je je spelpakket terugsturen, graag voor 1 maart 2021. Dan kan een andere gastdocent of leerkracht het pakket gebruiken.

Lukt het je niet om je gastles te registreren?

Neem contact op met je bankcoördinator of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe gaat het aanmelden van een gastles?


 1. Heb je al een afspraak met een school gemaakt om een gastles te geven? Dan kies je in ons registratiesysteem voor 'Ik heb zelf een school'. Heb je nog geen school? Dan kies je 'Ik zoek nog een school'. Je ziet dan een lijst met scholen die nog een gastdocent zoeken.
 2. Heb je een (of meer) groep(en) gekozen? Dan ontvang je per groep je 1 lespakket Cash Quiz met daarin 35 gadgets. Heeft je klas meer dan 35 leerlingen, dan kun je extra gadgets opvragen bij je bankcoördinator.
 3. Uiterlijk een week voor je gastles ontvang je dit lespakket op het door jou opgegeven adres. Het lespakket is niet zwaarder dan 2 kilo en de doos heeft een handvat, zodat je het makkelijk mee kunt nemen.
 4. Zijn de lespakketten op, dan ontvang je alternatieve ondersteuning voor je gastles. We informeren je daar tijdig over.
 5. Na je aanmelding ontvangen de school en jijzelf (en eventueel je collega met wie je de les geeft) een mail dat jij daar een gastles gaat geven. Het tijdstip van de gastles moet je zelf met de school afstemmen.

Hoe gaat Bank voor de klas om met het coronavirus?

Team Bank voor de klas van de Nederlandse Vereniging van Banken volgt de berichtgeving rondom het coronavirus nauwlettend. Wij volgen de richtlijnen vanuit het RIVM en de Rijksoverheid. Ook onderhouden wij nauw contact met Wijzer in geldzaken, die de Week van het geld organiseert. De Week van het geld 2021 gaat door, net als de gastlessen Bank voor de klas. Of het straks voor iedereen veilig en verantwoord is als er een gastdocent ‘live’ voor de klas staat? Dat weten we nu (januari 2021) helaas nog niet. Bank voor de klas ontwikkelt daarom in elk geval (naast de gewone Cahs Quiz met de gastdocent live in de klas) een volledige online versie van de Cash Quiz. Zodat de gastdocent, indien nodig, op afstand de gastles kan geven. Natuurlijk met een grote(re) bijdrage van de leerkracht. We informeren iedereen tijdig of de gastlessen wel of niet live gegeven kunnen worden en hoe een gastles op afstand in zijn werk gaat.

Zit er een foutje in het papieren vragenboekje van de Cash Quiz?

Ja, er zit helaas een foutje in. Vraag 1 van de blauwe vragen (groep 8) heeft verkeerde antwoordmogelijkheden. De antwoordmogelijkheden op het digibord zijn wel goed!

Dit is het goede antwoord bij Blauwe Vraag 1:

3 biljetten en 6 munten. (De goede toelichting luidt: 3 biljetten: € 20,00 + € 10,00 + € 5,00. 6 munten: € 2,00 + € 2,00 + € 0,50 + € 0,20 + € 0,10 + € 0,05)

Persoonlijke code voor de Cash Quiz

 • Heb je een gastles geregistreerd? Dan ontvang je van ons een bevestigingsmail. Daarin staat je persoonlijke code. Gebruik je persoonlijke code (in combinatie met je e-mailadres) om je gastlessen te kunnen inzien, je aangevraagde pakketten te kunnen volgen en om toegang te krijgen tot de cashquiz. Log hier in voor Mijn bank voor de klas
 • Gebruik je persoonlijke code ook tijdens je gastles: log je in met je persoonlijke code op de online Cash Quiz? Dan worden de scores, jouw gegevens en die van de school automatisch verzonden na afloop. Jouw klas dingt dan mee naar de landelijke Cash Quiz prijs
 • Persoonlijke code vergeten tijdens je les? Geen probleem: je kunt je gastles gewoon geven met de online Cash Quiz. Je moet dan wel na afloop zelf de gegevens invullen en opsturen. Dat gebeurt dan niet automatisch
 • Persoonlijke code helemaal kwijt? Vraag hier een nieuwe persoonlijke code aan.

Wanneer komt de Cash Quiz 2021 online?

Op maandag 22 maart 2021. (live om 8:00 uur) Maar ben jij gastdocent? Dan krijg je ongeveer een week eerder een mailtje met een tijdelijke link om de Cash Quiz 2021 te kunnen bekijken. Ook staat in de mail informatie ter voorbereiding op je gastles. We beloven dat het leerzaam en heel leuk wordt!

Wat is de Sing-a-song-challenge en vanaf wanneer meedoen?

Vanaf maandag 22 maart 2021 kunnen kinderen die een gastles hebben gehad, meedoen met de online Sing-a-song-challenge. Ze maken dan een filmpje waarin ze het liedje ‘Geldplan’ van Yes-R zingen en kunnen dat filmpje insturen naar Bank voor de klas. Ze maken kans op een meet & greet met Yes-R en een gastles met hem. Vanaf 22 maart staat op bankvoordeklas.nl een pagina met onder andere de voorwaarden en de karaokeversie van ‘Geldplan’. Het filmpje insturen voor de challenge kan vanaf 22 maart.

Wat kan ik als gastdocent doen in de persoonlijke portal Mijn Bank voor de klas?

 • Je geregistreerde gastlessen bekijken
 • Zien op welk adres je Cash Quiz pakket wordt afgeleverd.
 • De verzending van je Cash Quiz pakket(ten) volgen, klik op Track levering online
 • Een vraag stellen aan support, bijvoorbeeld om je gastles te verwijderen. Of om gegevens te veranderen. Klik op Support

Wanneer wordt mijn Cash Quiz pakket verzonden?

Je Cash Quiz-pakket wordt uiterlijk 1 week voorafgaand aan de gastles verzonden. Graag zo laat mogelijk in verband met coronamaatregelen.

Wanneer wordt mijn Cash Quiz-pakket geleverd?

Tot nu toe werd de online Cash Quiz ondersteund door het spelpakket Cash Quiz. Per gastles ontving de gastdocent 1 spelpakket Cash Quiz.

In 2021 spelen we de (aangepaste versie van de) Cash Quiz 2020. Dat kan met ondersteuning van het spelpakket Cash Quiz 2020. Maar: een spelpakket is niet noodzakelijk voor je gastles in 2021!

Registreer je een nieuwe gastles voor dit jaar - 2021?

 • Dan kan het zijn dat je een Cash Quiz pakket ontvangt (uiterlijk 1 week voor de Week van het geld). We maken de voorraad spelpakketten van 2020 op, maar maakten geen nieuwe.
 • Pakketten op? Team Bank voor de klas zorgt voor alternatieve ondersteuning voor het spelpakket. We informeren je daar natuurlijk tijdig over.

Over de levering van het spelpakket

 • Krijg je een Cash Quiz pakket, dan wordt dat uiterlijk 1 week voor je gastles geleverd.
 • Via je persoonlijke pagina Mijn Bank voor de klas zie je wanneer je pakket(ten) worden afgeleverd op het door jou opgegeven adres.

Welke klas wint landelijk de Cash Quiz?

De Cash Quiz speel je in de klas: een team is de winnaar. Maar de klas als geheel kan meedingen naar de landelijke Cash Quiz prijs. Dat werkt zo: aan het einde kan de gastdocent het resultaat (puntenaantal) van de Cash Quiz registreren. Team Bank voor de klas kijkt in april welke geregistreerde Cash Quiz het meeste aantal punten heeft gescoord. Die klas wint een prijs voor de hele school (een educatieve aanschaf of uitje, in overleg met Bank voor de klas). Team Bank voor de klas neemt in april contact op met de winnende klas!

Wat zit er in het Cash Quiz pakket?

 • 1 welkomstbrief voor jou als gastdocent.
 • 1 handleiding: daarin staat hoe het spel werkt en hoe je je kunt voorbereiden.
 • 1 vragenboekje: met daarin alle vragen, voor zowel groep 6, 7 als 8 en de extra vragen die je kunt stellen bij gelijkspel.
 • 8 antwoordbordjes: daar schrijft elk team hun antwoord op.
 • 8 stiften: daarmee kunnen de teams hun antwoord op et antwoordbordje schrijven
 • 8 zwarte wissertjes: daarmee kunnen de teams hun antwoorden verwijderen van hun antwoordbordje.
 • 5 gummen in de vorm van een bankbiljet: de prijs voor de kinderen van het winnende team.
 • gadgets om uit te delen aan je klas

Wat is Bank voor de klas?

In het kader van financiële educatie organiseren de Nederlandse banken tijdens de Week van het geld een gastlesprogramma voor het basisonderwijs: Bank voor de klas. Enthousiaste bankmedewerkers geven gastlessen aan basisscholieren uit de groepen 6 tot en met 8. Tijdens de gastles leren zij van alles over verstandig omgaan met geld.

Wie organiseert Bank voor de klas?

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) organiseert Bank voor de klas namens de Nederlandse banken. Verschillende banken en organisaties verzorgen de gastlessen. Kijk voor het overzicht op de partnerpagina.

Waarom organiseert de NVB Bank voor de klas?

Het wordt steeds belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd verstandig leren omgaan met geld. Door kinderen jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op latere leeftijd. Daarom hebben de Nederlandse banken het programma Bank voor de klas ontwikkeld.

Wanneer vindt de Week van het geld 2021 plaats?

De Week van het geld 2021 is van 22 tot en met 26 maart 2021.

Hoe gaat Bank voor de klas om met persoonsgegevens?

Bank voor de klas is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Banken. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hecht veel waarde aan de bescherming van persoonsgegevens. In het Privacy Statement geeft de NVB heldere en transparante informatie geven over de omgang met persoonsgegevens. De wijze waarop Bank voor de klas omgaat met persoonsgegevens, is hetzelfde als de wijze waarop de NVB als organisatie omgaat met persoonsgegevens. U leest daar mee over in het privacy statement van de NVB, zie nvb.nl/privacy

Een initiatief van
© Copyright 2021, Nederlandse Vereniging van Banken