Een gastles geven of aanvragen? Meld je aan als gastdocent of school!

Een gastles geven of aanvragen? Meld je aan als gastdocent of school!

Gezamenlijk platform
voor financiële educatie
door banken
basisonderwijs

Zo ziet een gastles in het basisonderwijs eruit

Een gastles Bank voor de klas in het basisonderwijs; hoe werkt dat?

Tijdens een gastles Bank voor de klas speel je samen met de kinderen uit de klas de Cash Quiz; Ben jij een held met je geld? De Cash Quiz is een educatief spel over omgaan met geld voor groep 6, 7 en 8. De Cash Quiz bestaat uit 5 filmpjes met 10 vragen, over verschillende onderwerpen die met geld te maken hebben. De Cash Quiz projecteer je op het digibord. Een gastles duurt circa 60-90 minuten. Als gastdocent ben je fysiek aanwezig in de klas.

De gastles start met een korte introductie van jezelf: wie ben je en waar werk je. Daarna start je met de Cash Quiz. Alle informatie over de Cash Quiz vind je in je persoonlijke 'Mijn Bank voor de klas' omgeving. De kinderen spelen in teams en beantwoorden de vragen. Het team dat de meeste vragen goed heeft, is de winnaar. Na afloop krijgt de klas van de gastdocent een poster met daarop tips over veilig bankieren. Deze kan in de klas worden opgehangen.

Leuk om te weten: de klas doet door het spelen van de Cash Quiz automatisch mee met de landelijke winactie. De klas met de beste score wint ‘de grote prijs’.

Wanneer worden de gastlessen gegeven?

Gastlessen worden ieder schooljaar gegeven. Een gastles geven kan vanaf woensdag 1 november tot en met vrijdag 21 juni 2024. Zo kun jij met jouw school een datum afspreken die goed past in het schoolprogramma.

In de Week van het geld, die wordt georganiseerd van 11 tot en met 15 maart 2024, lanceert Bank voor de klas jaarlijks nieuw lesmateriaal.

Waarom gastlessen financiële educatie?

Financiële educatie heeft nu nog geen vaste plek in het basisonderwijs. Kinderen krijgen op school wel ‘geldrekenen’, maar ze leren geen financiële vaardigheden. Financieel bewustzijn als kind, is de basis van financiële zelfredzaamheid later. Daarom is Bank voor de klas gemaakt: een programma om basisschoolleerlingen te leren omgaan met geld. Het lesmateriaal is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Banken in samenwerking met 16 banken.

Gastles Bank voor de klas heeft succes!

Het Nibud en de Hogeschool Utrecht hebben onderzoek gedaan naar het effect van de gastlessen met Cash Quiz. Al na één gastles is de kennis op het gebied van geldzaken bij tweederde van de leerlingen toegenomen. Het aantal goede antwoorden op een toets steeg na de gastles met 11 procent, van 54 procent naar 65 procent goed beantwoorde vragen.

Vragen?

Heb je nog vragen? We helpen je graag verder. Neem contact op met de bankcoördinator voor Bank voor de klas van je werkgever of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meld je aan als gastdocent!